[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_custom_heading uncode_shortcode_id=”185578″]Waarom is typografie belangrijk?[/vc_custom_heading][vc_column_text uncode_shortcode_id=”210489″]Typografie heeft betrekking tot alles wat hoort bij het opmaken van teksten. Zoals de keuze van lettertypen, regelafstand maar ook het gebruik van witruimte.

Dit alles bij elkaar heeft ook weer invloed op het bereiken van de juiste doelgroep.

[/vc_column_text][vc_separator sep_color=”color-978356″ uncode_shortcode_id=”204059″ sep_color_type=”uncode-palette”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_single_image media=”1471″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”161542″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading uncode_shortcode_id=”614385″]What the F-patroon[/vc_custom_heading][vc_column_text uncode_shortcode_id=”624835″]Tekst op een beeldscherm wordt weer anders gelezen dan tekst in bijvoorbeeld de krant.

Websitebezoekers scannen vooral de tekst en als ze dan al lezen, lezen zij vaak in een F-patroon volgens Jakob Nielsen. De meeste websitebezoekers lezen dus van links naar rechts, dalen iets af, lezen dan weer van links naar rechts.

Men kijkt naar de koptekst/titel, scannen de tussenkoppen en de eerste zinnen van de alinea’s.[/vc_column_text][vc_custom_heading uncode_shortcode_id=”161500″]Duidelijke structuur[/vc_custom_heading][vc_column_text uncode_shortcode_id=”164648″]Zorg daarom voor een duidelijke structuur. De kopteksten, tussenkoppen, alinea’s en witruimte zijn hier een belangrijk onderdeel van. Kernzinnen zijn ook belangrijk. Kernzinnen vertellen namelijk in één inleidende zin, wat de lezer kan verwachten in de alinea.

Soms is het ook handig om voor een opsomming te gaan, gebruik hiervoor dan bullets (opsommingstekens) zodat het overzichtelijk is voor de lezer. Maak teksten op een webpagina niet te breed en te lang. Stel je hebt toch een hele lang tekst, probeer deze dan op te breken in kleinere stukjes tekst. Zorg ook voor voldoende contrast, zodat iedereen de tekst ook kan lezen. Plaats lichte tekst op een donkere achtergrond of andersom.[/vc_column_text][vc_separator sep_color=”color-978356″ uncode_shortcode_id=”204059″ sep_color_type=”uncode-palette”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image media=”1475″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”517302″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”937406″]Bepaal voor je website het juiste lettertype. Een lettertype is sprekend en wekt (in samenwerking met andere elementen, zoals kleur) herkenning op. Denk maar aan Coca-Cola of het logo van Disney. Als je verzekeringen verkoopt wil je niet een kinderachtig lettertype, maar als je een kinderdagverblijf hebt wil je ook weer geen te zakelijk lettertype.

Houdt rekening met je doelgroep en het doel van je website. Stel de vragen: wat wil ik overbrengen en hoe? Gebruik het liefst een schreefloos lettertype, een schreefloze letter is prettiger te lezen op een beeldscherm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”157224″ shape_dividers=””][vc_column column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ style=”dark” back_color=”color-978356″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”442909″ back_color_type=”uncode-palette”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”429905″]Voor inspiratie vind ik de website van Awwwards altijd erg prettig, vooral dit artikel welke is gewijd aan toffe lettertypen.

Via Google Fonts, kan je geweldige gratis letterypes downloaden of implementeren in je eigen website.

Ook nog een handige tool: What the Font ,voor als je een cool lettertype in een afbeelding ziet, dan kan je met deze tool erachter welk lettertype het is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column column_width_percent=”100″ align_horizontal=”align_center” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”158409″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”933230″]

Hulp nodig bij het opmaken van je website of bepalen van het juiste lettertype? Neem nu contact met mij op.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]